Blogs

Dropbox vs iCloud - Rino's Blog

| 0 Comments | 0 TrackBacks

Verplicht leesvoer:

Nuon Stroom en Gas - Rino's Blog

| 0 Comments

Het blijft moeilijk - het ontwerpen van een goed gebruikers-interface.
Wat is uw eerste gedachte bij de combinatie: Nuon Stroom en Gas en Direct Afsluiten ?
Precies, u zit voorlopig stroomloos in de kou.
Nuon ontgaat blijkbaar het subtiele verschil tussen het afsluiten van een contract, en het afsluiten van de stroom- en gasvoorziening.

Sociaal - Rino's Blog

| 0 Comments

De betekenis van het begrip sociaal in de kontekst van de familie, de buurt, en de "social media".

Uit de NRC-Next van vrijdag 29 maart:

De politie geeft binnenkort het lichaam vrij van David Gebhard die twee jaar doodlag in de Amsterdamse Saffierstraat. Gemummificeerd, op het bed in zijn benedenwoning. Wanneer of waar hij wordt begraven, willen de instanties niet zeggen. Privacy. Hoe kan iemand twee jaar dood zijn, zonder dat anderen dat merken? David Gebhard junior was alcoholist. Hij woonde alleen in een kleine huurwoning in de Diamantbuurt. Hij was 63 jaar toen hij stierf. De politie drong vorige week via de achtertuin zijn woning binnen, omdat zijn stiefzus hem zocht. Ze had hem al jaren niet gesproken, maar nu was de nood hoog: hun 95-jarige moeder zou binnenkort overlijden. Zij is vorige week gecremeerd.
...
Zijn profiel op Hyves, waar David sinds 2006 lid was, vertelt iets meer over de man. Hij was gepensioneerd kok, had gewerkt op de grote vaart. Was naar Barcelona geweest, India, Italië, Lissabon, Shanghai, Suriname. Hij hield van klassieke muziek - Bach, Beethoven, Mendelssohn, Mozart, Rachmaninov, Wagner. En Pink Floyd. Las De Telegraaf en keek naar De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Zembla. Hij at graag Surinaamse moksi alesi, Spaanse paella, Italiaanse spaghetti, Nederlandse stamppot, Turkse sutlac en Thaise tom kha kai. Hij hield van voetbal en wielrennen.
Hoe raakte David zo geïsoleerd? Niemand weet het. De familie is niet hecht; in elk geval heeft niemand contact met de tak van zijn vader Gerard. Toen Gerard overleed, was David wel op de begrafenis. Dat was de laatste keer dat ze hem zagen.

Sperwer met Gaai Tortel - Rino's Blog

| 0 Comments

Vanmiddag landde er een sperwer met een vlaamse gaai turkse tortel als buit in de den in de voortuin van mijn buurman.
Foto's lukten niet erg best door de weerspiegeling in het raam, maar een filmpje ging nog redelijk.

Ik moet even mijn ergernis kwijt over de (eerste) uitzending gisteren van het Filosofisch Kwintet en de bijbehorende webstek.

Filosofischkwintet

Om die ergernis van enige context te voorzien verwijs ik naar twee krantenartikelen; een in de NRC-Next, en een in de Guardian.

Hier is een relevant citaat uit het artikel in de Guardian van gisteren:

"Suppose, for a moment, that BBC News started to use "Dyson" instead of "vacuum cleaner" in its reports of dust-mite infestations, or "Bollinger" instead of "champagne" in its coverage of the drinks industry. We'd be outraged. Yet that is effectively what we are thoughtlessly doing when it comes to dealing with phenomena like social networking: taking the dominant commercial brand and pretending that it's generic.
What's going on, in other words, is that our media are treating Twitter and Facebook as if they were public utilities, like the open web."

Dat is precies wat er gebeurt op de webstek van het Filosofisch Kwintet. Er is geen mogelijkheid tot het geven van kommentaar anders dan door een reaktie te plaatsen in Facebook. Sterker nog, het lijkt wel alsof de uitzendingen gesponsord worden door Facebook. De bezoeker wordt als het ware gedwongen gegijzeld te worden door deze foute club. Dat gebeurt niet alleen op de webstek - tijdens de uitzending liep er geregeld een banner door het beeld met de oproep: "Denk met ons mee op Facebook en Twitter".

Het artikel in de NRC-Next van vandaag is van de hand van Arnold Roosendaal en heeft de veelzeggende titel "Facebook weet precies wie je bent, en waar je bent geweest". Arnold Roosendaal ontdekte vorig jaar dat de Like-knop van Facebook met behulp van cookies het surfgedrag van internetgebruikers volgt. Dat volgen van het surfgedrag is ook mogelijk zonder dat er op de Like-knop wordt geklikt. De bezoeker hoeft zelfs geen Facebook account te hebben om gevolgd te kunnen worden. Voeg dat bij de recent ingebouwde optie voor gezichtsherkenning in op Facebook geplaatste foto's, de verplichting om je echte naam te gebruiken als je een account bij Facebook aanmaakt, het feit dat er om verificatie wordt gevraagd bij inloggen via een afwijkend IP-adres en je vraagt je af welke opties er nog ontbreken in de gereedschapkist van big brother om de privacy van zijn leden en hun bezoekers nog verder uit te hollen.

De gotspe zit'm in de footer van de webstek van Het Filosofisch Kwintet. In de footer staat het logo van de omroep Human, met daarin de kreet: "durf te denken". De eerste uitzending ging over veilgheid, een begrip wat volgens velen nauw gekoppeld is aan privacy. Maar blijkbaar is die link bij Human nog niet gelegd. Moeten ze toch eens over gaan nadenken.

Overigens vond ik de uitzending inhoudelijk erg goed. Veel te goed om slaafs uit te leveren aan bedenkelijke spelers in het veld van de sociale media.

Update: 22-06-2011

Waarom Facebook nog meer niet deugt...

iPad als whiteboard - Rino's Blog

| 0 Comments | 0 TrackBacks

Stephen Downes is enthousiast over Tim Tyson's idee om een iPad te gebruiken als een soort interactief whiteboard. Tim legt in 4 korte video's zijn idee uit. Het werkt in het kort als volgt:

Op de computer (Mac of PC) en op je iPad heb je Air Display geinstalleerd. Deze app maakt het mogelijk om je iPad als 2e monitor bij je computer te gebruiken, of om het beeldscherm van je computer te spiegelen naar je iPad. Het aanraakscherm van je iPad maakt het nu mogelijk om, zonder kabels, via het draadloos netwerk, de computer te bedienen. Als je computer nu ook nog verbonden is met een beamer fungeert het geprojecteerde beeld als een soort interactief whiteboard of digiboard. Interactief omdat je iPad via de door Air Display gemaakte verbinding in staat is datgene wat wordt geprojecteerd te manipuleren. Door gebruik te maken van een daartoe geschikt programma als Ink2Go kun je een aantal functies van een interactief whiteboard nabootsen, zoals het markeren en annoteren van webpagina's of presentaties.

Air Display heeft, zoals Pierre vorig jaar al berichtte een alternatief beschikbaar voor Windows, MaxiVista. Aan de Mac kant zijn DisplayPad en iDisplay mogelijke (goedkopere) alternatieven voor Air Display. Ink2Go is een Mac programma, maar als Mac gebruiker weet ik daar zo gauw geen Windows alternatieven voor, behalve Sankore (gratis, open source, mac + windows; voorheen Uniboard). Als alternatief voor Ink2Go op de Mac zou je bijvoorbeeld FlySketch of Desktastic kunnen gebruiken.

Zoals Tim in zijn laatste video uitlegt zijn er natuurlijk beperkingen, zowel in software als in hardware. Bij het gebruikmaken van een gespiegeld beeld zitten alle betrokken beeldschermen (computer, beamer, iPad) wel vast aan de resolutie van het kleinste scherm, in dit geval de 1024 x 768 pixels van de iPad, en moeten de grote jongens (computer en beamer) een stapje terug doen. Dat geeft natuurlijk gehannes met de diverse instellingen.

In dit voorbeeld doet de computer al het werk. Alle software waarvan de beelden worden geprojecteerd op beamer en iPad draait op de computer. De computer is dus de leverancier van het videosignaal. De iPad is alleen bedieningspaneel, dankzij Air Display. Maar we kunnen dat ook omdraaien. De iPad is nu de procucent van de beelden, en de computer zit alleen maar in de keten om als extra beeldscherm te dienen en om de beelden door te geven aan de beamer. Een whiteboard-effect is nu te bereiken m.b.v. de app Air Sketch. Deze app heeft i.t.t. Air Display geen cliënt-versie op de computer nodig. Het beeld wordt door Air Sketch naar de computer gestuurd in de vorm van een URL en moet dus worden opgevangen door een web-browser.

Tenslotte kun je de computer uit deze keten verwijderen. Pierre heeft daar al een keer over geschreven. In dat geval draait de software allemaal op de iPad, en levert de iPad de beelden aan. Met behulp van de app Display Out wordt het beeld van de iPad gespiegeld naar een beamer of een (groot) beeldscherm. Maar dat blijkt alleen te lukken na een jailbreak van de iPad, en je moet gebruik maken van een kabel (ipv wifi) om de beamer of het beeldscherm op de iPad aan te sluiten.

Als je geen jailbreak wilt toepassen op je iPad dan zijn er andere app's met een whiteboard functie beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Sadun's Whiteboard.

Updates

Stil - Rino's Blog

| 0 Comments

Willem Karssenberg over waarom het de laatste tijd zo stil is op zijn weblog:

"Bloggen doe ik graag vanuit een bepaalde basis en die ontbrak dus even. Dan kan je wel van alles gaan roepen over en vinden van ICT en onderwijs, maar zoals jullie weten houd ik ook graag vast aan het principe 'practise what you preach'. Als die praktijk ontbreekt wordt het opeens een stuk ingewikkelder."

Op mijn weblog van het zelfde laken een pak, en ben het helemaal met Willem's uitgangspunt eens - het wordt dan inderdaad een stuk ingewikkelder, en bijgevolg heel wat stiller.

Zie ook: FPU

A Rhino in Europe ... - Rino's Blog

| 0 Comments

... is de titel van deze foto:

De foto is onderdeel van een serie van 15 tot nu toe ongepubliceerde foto's van de wandschilderingen die 17.000 jaar geleden gemaakt zijn door de Cro-Magnon mens in de grotten van Lasceaux. De foto's zijn van de hand van Ralph Morse, en nu te zien op de webstek van LIFE.

DropBox en Apache - Rino's Blog

| 0 Comments

Dave Winer wil folders in zijn DropBox kunnen gebruiken als web-folders voor enkele van zijn web-domeinen, en die web-folders binnen DropBox moeten door zijn eigen Apache webserver kunnen worden opgediend. Hij gebruikt Windows als OS, en de problemen beginnen dan al met de spatie in de (vaste) naam 'My DropBox' van de DropBox folder. Maar uiteindelijk lukt het.

Voor mij hoeft het niet zo ingewikkeld, dwz voor elk domein een aparte Dropbox folder, maar het zou leuk zijn om op deze manier een soort tweede Public folder te maken (met een URL voor iedere file), waarvan de inhoud voor iedereen zichtbaar is als web-pagina, maar die bovendien, zoals iedere Dropbox folder, eventueel met en door een selecte groep anderen kan worden gedeeld, gebruikt en gewijzigd.

Om dit probleem op te kunnen lossen hebben we een antwoord nodig op de volgende vraag:

 • Hoe synchroniseer ik folders (of files) die buiten mijn DropBox folder liggen?
  Zie DropBox wiki voor een uitgebreid antwoord voor verschillende OS'en.
  Hier is het recept voor Mac OSX:
   
  Maak een link tussen de (originele) folder en een folder binnen DropBox.
  Gebruik daarvoor het ln commando in Terminal, bijvoorbeeld:

  ln  -s  /pad/naar/folder/foldernaam/  ~/Dropbox/foldernaam

  Je kunt ook een nieuwe originele folder in je DropBox folder aanmaken, en dan een link maken in de andere richting.

Als nu de originele folder zich binnen de 'root' van je webstek bevindt, dan is het op die manier mogelijk om een folder te maken waarvan de inhoud door de buitenwereld in de vorm van webpagina's kan worden gezien (en eventueel gedownload).

De betreffende (web-)folder is een onderdeel van DropBox met alle voordelen vandien. Hij fungeert als een tweede Public folder. Door de DropBox folder te delen met anderen kan de inhoud van die folder, en dus van die webstek, door een groep worden gedeeld en gewijzigd, en door iedereen worden gezien en gebruikt.

Het werkt!
Hier is de inhoud van de betreffende DropBoxfolder en dit is een file uit die folder als webpagina.

Update 04-12-2010

Dave stopt met dit experiment. Het werkt uiteindelijk niet. Als er veel van dergelijke webfolders worden gemaakt, elk als virtuele host in de config van apache, blijkt de server de belasting niet aan te kunnnen. Dat ene foldertje dat in mijn configuratie als webfolder dient levert geen probleem op.

Blogs

Inleiding Programmeren met R: 2008-2009
Rino's Blog
Statistiek + R: 2008-2009

Recent Entries

Links

MicroBlog
PinBoard
Delicious
Google shared items
Leave me a Note

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Rino Zandee. Make your own badge here.