25 december 2012

Dropbox vs iCloud

Verplicht leesvoer:

Posted by Rino Zandee at 10:05 | Comments (0) | TrackBack (0) | Edit | Share/Save/Bookmark

27 mei 2012

Nuon Stroom en Gas

Het blijft moeilijk - het ontwerpen van een goed gebruikers-interface.
Wat is uw eerste gedachte bij de combinatie: Nuon Stroom en Gas en Direct Afsluiten ?
Precies, u zit voorlopig stroomloos in de kou.
Nuon ontgaat blijkbaar het subtiele verschil tussen het afsluiten van een contract, en het afsluiten van de stroom- en gasvoorziening.

Posted by Rino Zandee at 11:41 | Comments (0) | Edit | Share/Save/Bookmark

30 maart 2012

Sociaal

De betekenis van het begrip sociaal in de kontekst van de familie, de buurt, en de "social media".

Uit de NRC-Next van vrijdag 29 maart:

De politie geeft binnenkort het lichaam vrij van David Gebhard die twee jaar doodlag in de Amsterdamse Saffierstraat. Gemummificeerd, op het bed in zijn benedenwoning. Wanneer of waar hij wordt begraven, willen de instanties niet zeggen. Privacy. Hoe kan iemand twee jaar dood zijn, zonder dat anderen dat merken? David Gebhard junior was alcoholist. Hij woonde alleen in een kleine huurwoning in de Diamantbuurt. Hij was 63 jaar toen hij stierf. De politie drong vorige week via de achtertuin zijn woning binnen, omdat zijn stiefzus hem zocht. Ze had hem al jaren niet gesproken, maar nu was de nood hoog: hun 95-jarige moeder zou binnenkort overlijden. Zij is vorige week gecremeerd.
...
Zijn profiel op Hyves, waar David sinds 2006 lid was, vertelt iets meer over de man. Hij was gepensioneerd kok, had gewerkt op de grote vaart. Was naar Barcelona geweest, India, Italië, Lissabon, Shanghai, Suriname. Hij hield van klassieke muziek - Bach, Beethoven, Mendelssohn, Mozart, Rachmaninov, Wagner. En Pink Floyd. Las De Telegraaf en keek naar De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Zembla. Hij at graag Surinaamse moksi alesi, Spaanse paella, Italiaanse spaghetti, Nederlandse stamppot, Turkse sutlac en Thaise tom kha kai. Hij hield van voetbal en wielrennen.
Hoe raakte David zo geïsoleerd? Niemand weet het. De familie is niet hecht; in elk geval heeft niemand contact met de tak van zijn vader Gerard. Toen Gerard overleed, was David wel op de begrafenis. Dat was de laatste keer dat ze hem zagen.
Posted by Rino Zandee at 20:28 | Comments (0) | Edit | Share/Save/Bookmark

15 januari 2012

Sperwer met Houtduif

Vanmiddag landde er een sperwer met een houtduif als buit in de den in de voortuin van mijn buurman.
Foto's lukten niet erg best door de weerspiegeling in het raam, maar een filmpje ging nog redelijk.

Posted by Rino Zandee at 20:47 | Comments (0) | Edit | Gaai Tortel&linkurl=http://www.mzandee.nl/news/archives/2012/01/15/sperwer_met_gaai_tortel.html">Share/Save/Bookmark

20 juni 2011

Het Filosofisch Kwintet en Facebook

Ik moet even mijn ergernis kwijt over de (eerste) uitzending gisteren van het Filosofisch Kwintet en de bijbehorende webstek.

Filosofischkwintet

Om die ergernis van enige context te voorzien verwijs ik naar twee krantenartikelen; een in de NRC-Next, en een in de Guardian.

Hier is een relevant citaat uit het artikel in de Guardian van gisteren:

"Suppose, for a moment, that BBC News started to use "Dyson" instead of "vacuum cleaner" in its reports of dust-mite infestations, or "Bollinger" instead of "champagne" in its coverage of the drinks industry. We'd be outraged. Yet that is effectively what we are thoughtlessly doing when it comes to dealing with phenomena like social networking: taking the dominant commercial brand and pretending that it's generic.
What's going on, in other words, is that our media are treating Twitter and Facebook as if they were public utilities, like the open web."

Dat is precies wat er gebeurt op de webstek van het Filosofisch Kwintet. Er is geen mogelijkheid tot het geven van kommentaar anders dan door een reaktie te plaatsen in Facebook. Sterker nog, het lijkt wel alsof de uitzendingen gesponsord worden door Facebook. De bezoeker wordt als het ware gedwongen gegijzeld te worden door deze foute club. Dat gebeurt niet alleen op de webstek - tijdens de uitzending liep er geregeld een banner door het beeld met de oproep: "Denk met ons mee op Facebook en Twitter".

Het artikel in de NRC-Next van vandaag is van de hand van Arnold Roosendaal en heeft de veelzeggende titel "Facebook weet precies wie je bent, en waar je bent geweest". Arnold Roosendaal ontdekte vorig jaar dat de Like-knop van Facebook met behulp van cookies het surfgedrag van internetgebruikers volgt. Dat volgen van het surfgedrag is ook mogelijk zonder dat er op de Like-knop wordt geklikt. De bezoeker hoeft zelfs geen Facebook account te hebben om gevolgd te kunnen worden. Voeg dat bij de recent ingebouwde optie voor gezichtsherkenning in op Facebook geplaatste foto's, de verplichting om je echte naam te gebruiken als je een account bij Facebook aanmaakt, het feit dat er om verificatie wordt gevraagd bij inloggen via een afwijkend IP-adres en je vraagt je af welke opties er nog ontbreken in de gereedschapkist van big brother om de privacy van zijn leden en hun bezoekers nog verder uit te hollen.

De gotspe zit'm in de footer van de webstek van Het Filosofisch Kwintet. In de footer staat het logo van de omroep Human, met daarin de kreet: "durf te denken". De eerste uitzending ging over veilgheid, een begrip wat volgens velen nauw gekoppeld is aan privacy. Maar blijkbaar is die link bij Human nog niet gelegd. Moeten ze toch eens over gaan nadenken.

Overigens vond ik de uitzending inhoudelijk erg goed. Veel te goed om slaafs uit te leveren aan bedenkelijke spelers in het veld van de sociale media.

Update: 22-06-2011

Waarom Facebook nog meer niet deugt...

Posted by Rino Zandee at 15:36 | Comments (0) | Edit | Share/Save/Bookmark

Previous 10 entries...

iPad als whiteboard maa 17, 2011
Een krachtige dosis zelfreflectie... feb 4, 2011
Stil jan 28, 2011
A Rhino in Europe ... sep 16, 2010
DropBox en Apache aug 18, 2010
Digitaal Bord Kontrast mei 19, 2010
aandelen ipv laptop apr 26, 2010
"in the real world the tests are all open book" apr 25, 2010
Laptops verboden tijdens college feb 25, 2010
FPU feb 16, 2010