13 december 2006

Draadloze open poorten, weblogs, en Blackboard.

In antwoord op Willem Karssenberg's stelling Alle Poorten Open ben ik geneigd om op basis van mijn eigen ervaring te zeggen dat je in een onderwijssituatie aan poort 80 voldoende zou moeten hebben.

Gisteren was het tentamen van het eerste blok van het college Statistiek-1. Het is een zg open boek tentamen, waarbij boek, aantekeningen, sheets, werkgroepopdrachten en -antwoorden, het WWW, kortom de hele enchillada door de student mag worden aangewend als oeverloos reservoir van info. Met toevoeging van eigen kennis en vooral inzicht moet er dan een [ruim] voldoende resultaat kunnen worden gehaald.
De zaal waarin het tentamen wordt gegeven heeft WiFi. Alleen poort 80 [WWW] staat open. Daar kwam ik tot mijn grote schrik achter toen ik 5 minuten voor aanvang de digitale versie van de tentamenvragen via FTP [poort 21] naar de webserver wilde uploaden, zodat de studenten bij hun tentamen zouden kunnen. Dat ging dus niet! Gelukkig is de webstek van het college in blogvorm gestoken, dus kon ik via de upload functie in het edit venster de file nog op tijd op de juiste plek droppen.

Maar die file had je toch ook op die manier in Blackboard kunnen plaatsen - waarom dan moeilijk doen met een weblog?

Ja, dat had inderdaad gekund, en ik heb ook een Blackboard course voor mijn statistiek college, maar alle Blackboard inhoud is een spiegel van de weblog versie [dankzij feed2js], omdat ik nu eenmaal de voorkeur geef aan een meer communicatieve leeromgeving dan Bb. En nee, een file uploaden naar een weblog is niet moeilijker dan een file uploaden naar Blackboard. Integendeel, zou ik zeggen. Er is voor het plaatsen van berichten en files/plaatjes op je weblog gereedschap beschikbaar [Windows Live Writer of Ecto, anyone?] dat in gebruiksvriendelijkheid de starre omgeving van Blackboard ver ontstijgt.

En poort 80 volstaat in zo'n geval. En niet alleen in dit geval. Voor alles wat al of niet web 2.0 geinspireerd op ons af komt aan web-gebaseerde [onderwijs] toepassingen hoeft alleen poort 80 open te staan...

Posted by Rino Zandee at 13 december 2006 11:49     Share/Save/Bookmark

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.mzandee.net/cgi-bin/MT/mt-tb.cgi/514

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)