2 mei 2008

Parate kennis ...

... heeft het bedrijfsleven niet langer nodig. Aldus een kop op de voorpagina van de Volkskrant van vandaag.
Nog wat citaten:

"Medewerkers kunnen noodzakelijke kennis opzoeken op [gespecialiseerde] website."
"Groene bedrijfstakken als tuincentra, hoveniers en loonwerkers lopen voorop. Alles wat hun werknemers zouden moeten weten, staat nu op een website."
"De enige noodzakelijke kennis is nog hoe de website te gebruiken."

Een website leren gebruiken. Hoeveel tijd heeft een MBO'er daar voor nodig? Een etmaal? Dat geeft heel veel ruimte voor leuke dingen bij een opleiding die 2 jaar duurt.

Het wordt na een bezoek aan www.groenkennisnet.nl snel duidelijk dat dit voorpagina verhaal van de Volkskrant (en het vervolgartikel op pag 3) een karikaturaal beeld schetst van CGO.

Op de webstek kun je doorklikken naar een demo-omgeving

Livelink-1

Uit de vele mogelijkheden kun je een demo portfolio van AOC Oost kiezen.

Livelink-2

Het Discussies item in het menu blijkt gewoon bereikbaar, en via die route vind je bijvoorbeeld een Proeve van Bekwaamheid Tuin en Landschap van het Clusius College.

Livelink-3

Nou maak je mij niet wijs dat de vaktechnische kennis die je nodig hebt om die proeve met succes af te ronden gewoon even opzoekt op Wikipedia of welke gespecialiseerde webstek dan ook. Dat leer je volgens mij alleen in de praktijk.

Livelink-4

Beide artikelen schetsen niet alleen een karikatuur van een onderwijsvorm, die alleen maar zou bestaan uit het op juiste moment opzoeken van de juiste feiten [welke van deze twee bomen is een eik, en welke een berk...]. Ze suggereren tevens dat de noodzaak van parate kennis staat of valt met de bereikbaarheid en toegankelijkheid van die kennis. Die noodzaak zou wegvallen naarmate kennis makkelijker te vinden en te raadplegen is [via het web].
Je ziet de auteur al uit een ambulance op een brancard binnengereden worden in een eerste hulppost van een ziekenhuis. Sorry, zegt de dienstdoende arts, het netwerk is zojuist uitgevallen en ik kan nu even niet bij Wikipedia. Heeft u een momentje?

PS
En dan is er nog iets geks aan de hand met 'kennis'. Studenten die bij mij 'Inleiding Programmeren' of 'Statistiek' volgen moeten op een gegeven moment tentamen doen. Dat tentamen is een zg. 'open boek' tentamen en wordt gemaakt op hun laptop, waarbij ze gebruik mogen maken van alle bronnen die via internet bereikbaar zijn [wifi aanwezig]. Alle 'kennis' is dus toegankelijk. En toch halen sommige studenten een onvoldoende. Kunnen die dan niet goed zoeken? Of mankeert er iets aan de opgezochte kennis? Of zou er iets aan de hand zijn met die tentamens waardoor 'kennis' alleen niet genoeg is om een voldoende te halen?

Posted by Rino Zandee at 2 mei 2008 14:56     Share/Save/Bookmark

Comments

Paul Kirschner schreef in het artikel 'Ouder dan de weg naar Rome' al:

"Hoewel ik het er mee eens ben dat er een snelle toename heeft plaatsgevonden in de hoeveelheid beschikbare kennis en informatie, is dit mijns inziens nauwelijks het geval voor de hoeveelheid noodzakelijke kennis en informatie die men (binnen het initiële onderwijs) als basis nodig heeft voor een leven lang leren en werken."

Ik geloof dat hij daar gelijk in heeft. Ik denk dat het voor MBO'ers of elke willekeurige berooepsgroep niet anders is. Je zult toch over voldoende vakkennis moeten beschikken om uberhaupt iets op te zoeken en dat ook nog te begrijpen en te kunnen toepassen.

Volledig verbonden en toch een onvoldoende? Volgens mij ben je dan verkeerd verbonden...:-)

Posted by: Willem at 2 mei 2008 15:58

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)