7 september 2008

iLeiden = Google Apps in het Leidse Universitaire domein

Een Google account is gewoon handig. Niet alleen voor de mail (met zijn 7 Gb opslagruimte), maar vooral ook voor de rest van de Google Applications. Zo kun je een persoonlijke pagina maken

Googlepersonalpage

waarin je met behulp van widgets een handig overzicht kunt samenstellen van je RSS feeds (via Google Reader), je web-knipsels (via Google Notebook), je agenda (via Google Calendar), je documenten (teksten, rekenbladen, en presentaties via Google Docs), je foto's (via Picasa), je samenwerking met anderen (via Google Groups).

Mygooglegroups

De laatste aanwinst in de reeks van Google Apps is Google Sites

"Google Sites is the easiest way to make information accessible to people who need quick, up-to-date access. People can work together on a Site to add file attachments, information from other Google applications (like Google Docs, Google Calendar, YouTube and Picasa), and new free-form content. Creating a site together is as easy as editing a document, and you always control who has access, whether it's just yourself, your team, or your whole organization. You can even publish Sites to the world."

En sinds kort heeft de UL zijn eigen domein iLeiden bij Google geopend waardoor het voor medewerkers met een ULCN account mogelijk wordt om hun toepassing van Google Applications, en daarmee ook Google Sites, binnen dat domein uit te voeren.

Ileiden Google Apps

Dit ULCN gebaseerde account in het iLeiden domein van Google bestaat dan naast je 'gewone' Google account. Dat kan in het begin verwarrend werken, zeker voor de mail. Je hebt nl in feite twee aparte Google mail accounts. De een is herkenbaar aan het 'gewone' Google etiket, en op de ander aan het iLeiden logo.

Logo

Het iLeiden Apps project zit nu nog in een pilot fase. Als je geinteresseerd bent geef dat dan even door aan Theo van Vliet, dan zal hij je ULCN account activeren om in te loggen in iLeiden Apps.

Ileidenlogin

Wil je snel weten wat zo al de mogelijkheden zijn van Google Sites? Bekijk dan de korte introductie video (3 minuten). De help pagina's van Google Sites zijn ook heel instructief.
Een voorbeeld:
Je gaat een projectaanvraag schrijven samen met twee collega's bij wiskunde en bij informatica? Maak een nieuwe iLeiden-webstek aan, met bijvoorbeeld de naam van het project, en geef alleen je twee collega's het recht om tekst en documenten toe te voegen. Maak de nieuwe project-stek niet public, als je niet wilt dat de rest van de wereld meekijkt.

Natuurljk kun je iLeiden-Sites ook heel goed gebruiken om op eenvoudige wijze een eigen, niet project gebonden webstek te maken, die wel voor iedereen zichtbaar is:

Ileidenmz

Al met al kan een medewerker van het IBL nu uit 5 manieren kiezen om op het web aanwezig te zijn:

Hoe te kiezen? Welke optie geeft de goede balans tussen handig, makkelijk, veelzijdig, betrouwbaar, veilig?

Posted by Rino Zandee at 7 september 2008 14:34     Share/Save/Bookmark

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)