13 oktober 2009

Trial & Error

Willem van Ravenstein op Wiswijzer + :

"In principe is veel ICT een kwestie van 'trial & error'. Je probeert 's wat, prutselt en experimenteert. Meestal werkt dat niet. Mijn CMS? Mislukt! Mijn online studiegids? Mislukt! Een levendig forum? Mislukt! Collega's en studenten die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de website? Mislukt! Kortom: bijna alles mislukt!"

Maar zonder natuurlijke selectie kom je nergens, zeker niet in het Darwin jaar. En er blijken ook dingen te lukken en aan te slaan:

"Zo zie je maar weer: alles heeft zin! Na die mislukte pogingen zou je 't eigenlijk op moeten geven (dat zouden meer mensen moeten doen), maar ja 'ergens' heb je wel 't gevoel dat de website bijdraagt aan iets en ik kan vooral zelf niet zonder:-)"

Soms mislukt er ook wel eens iets zonder fatsoenlijke trial. Zo verdwijnt iLeiden, de Google Apps implementatie van de Universiteit Leiden, na ongeveer een jaar beschikbaar te zijn geweest.

Dit mailtje kreeg ik vanochtend van het pilot team

"Binnenkort stoppen wij met de pilot rond iLeiden.nl. Op dat moment zullen alle accounts verwijderd gaan worden. Vanaf 31 oktober zal ook uw account op iLeiden geblokkeerd worden. Wij verzoeken U voor die tijd uw e-mail en documenten te verwijderen."

Mijn account blijkt vandaag al geblokkeerd. Er is blijkbaar haast bij. Verder geen uitleg. Wat hield de pilot precies in? Wat waren de doelstellingen? Waarom is de pilot mislukt? Waar moet ik nu met mijn documenten etc naar toe?
Je zou denken dat er een woest gehuil van verontwaardiging en boosheid opstijgt uit de menigte gebruikers. Maar het is doodstil. En de reden ligt erg voor de hand. Er zijn namelijk geen gebruikers (nou ja, nagenoeg geen. Ik tel er vier, het pilot team meegerekend). Er is geen docent of student die van dit ICT&O initiatief gebruik heeft gemaakt. iLeiden is een initiatief genomen vanuit het idee "Build it, and they will come", en is verder heel stil gehouden. En er kwam dus niemand.

Op zich was er niks mis met het idee. Google Apps is een mooie gereedschapskist, met in principe veel mogelijkheden voor gebruik bij het onderwijs. En de toegang (inloggen) was heel simpel: gewoon het zelfde account gebruiken als voor Blackboard (en voor de UL weblogs, en voor de mail en persoonlijke websites van ULCN). Dat wil dus zeggen dat duizenden potentiele gebruikers probleemloos kunnen instappen!

Maar een zonder enige ruchtbaarheid top - down geimplementeerde Trial waar in een periode van 1 jaar maar 4 personen interesse voor op kunnen brengen, waaronder slechts 1 docent, levert bij voorbaat een Error op. Je hebt wel een populatie van enige omvang nodig voordat selectie zijn werk kan doen, i.c. een best-practice van een Google Apps onderwijstoepassing opleveren, die weer navolging vindt.

Posted by Rino Zandee at 13 oktober 2009 20:18     Share/Save/Bookmark

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)