17 maart 2011

iPad als whiteboard

Stephen Downes is enthousiast over Tim Tyson's idee om een iPad te gebruiken als een soort interactief whiteboard. Tim legt in 4 korte video's zijn idee uit. Het werkt in het kort als volgt:

Op de computer (Mac of PC) en op je iPad heb je Air Display geinstalleerd. Deze app maakt het mogelijk om je iPad als 2e monitor bij je computer te gebruiken, of om het beeldscherm van je computer te spiegelen naar je iPad. Het aanraakscherm van je iPad maakt het nu mogelijk om, zonder kabels, via het draadloos netwerk, de computer te bedienen. Als je computer nu ook nog verbonden is met een beamer fungeert het geprojecteerde beeld als een soort interactief whiteboard of digiboard. Interactief omdat je iPad via de door Air Display gemaakte verbinding in staat is datgene wat wordt geprojecteerd te manipuleren. Door gebruik te maken van een daartoe geschikt programma als Ink2Go kun je een aantal functies van een interactief whiteboard nabootsen, zoals het markeren en annoteren van webpagina's of presentaties.

Air Display heeft, zoals Pierre vorig jaar al berichtte een alternatief beschikbaar voor Windows, MaxiVista. Aan de Mac kant zijn DisplayPad en iDisplay mogelijke (goedkopere) alternatieven voor Air Display. Ink2Go is een Mac programma, maar als Mac gebruiker weet ik daar zo gauw geen Windows alternatieven voor, behalve Sankore (gratis, open source, mac + windows; voorheen Uniboard). Als alternatief voor Ink2Go op de Mac zou je bijvoorbeeld FlySketch of Desktastic kunnen gebruiken.

Zoals Tim in zijn laatste video uitlegt zijn er natuurlijk beperkingen, zowel in software als in hardware. Bij het gebruikmaken van een gespiegeld beeld zitten alle betrokken beeldschermen (computer, beamer, iPad) wel vast aan de resolutie van het kleinste scherm, in dit geval de 1024 x 768 pixels van de iPad, en moeten de grote jongens (computer en beamer) een stapje terug doen. Dat geeft natuurlijk gehannes met de diverse instellingen.

In dit voorbeeld doet de computer al het werk. Alle software waarvan de beelden worden geprojecteerd op beamer en iPad draait op de computer. De computer is dus de leverancier van het videosignaal. De iPad is alleen bedieningspaneel, dankzij Air Display. Maar we kunnen dat ook omdraaien. De iPad is nu de procucent van de beelden, en de computer zit alleen maar in de keten om als extra beeldscherm te dienen en om de beelden door te geven aan de beamer. Een whiteboard-effect is nu te bereiken m.b.v. de app Air Sketch. Deze app heeft i.t.t. Air Display geen cliënt-versie op de computer nodig. Het beeld wordt door Air Sketch naar de computer gestuurd in de vorm van een URL en moet dus worden opgevangen door een web-browser.

Tenslotte kun je de computer uit deze keten verwijderen. Pierre heeft daar al een keer over geschreven. In dat geval draait de software allemaal op de iPad, en levert de iPad de beelden aan. Met behulp van de app Display Out wordt het beeld van de iPad gespiegeld naar een beamer of een (groot) beeldscherm. Maar dat blijkt alleen te lukken na een jailbreak van de iPad, en je moet gebruik maken van een kabel (ipv wifi) om de beamer of het beeldscherm op de iPad aan te sluiten.

Als je geen jailbreak wilt toepassen op je iPad dan zijn er andere app's met een whiteboard functie beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Sadun's Whiteboard.

Updates

Posted by Rino Zandee at 17 maart 2011 19:01     Share/Save/Bookmark

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.mzandee.net/cgi-bin/MT/mt-tb.cgi/636

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)