30 maart 2012

Sociaal

De betekenis van het begrip sociaal in de kontekst van de familie, de buurt, en de "social media".

Uit de NRC-Next van vrijdag 29 maart:

De politie geeft binnenkort het lichaam vrij van David Gebhard die twee jaar doodlag in de Amsterdamse Saffierstraat. Gemummificeerd, op het bed in zijn benedenwoning. Wanneer of waar hij wordt begraven, willen de instanties niet zeggen. Privacy. Hoe kan iemand twee jaar dood zijn, zonder dat anderen dat merken? David Gebhard junior was alcoholist. Hij woonde alleen in een kleine huurwoning in de Diamantbuurt. Hij was 63 jaar toen hij stierf. De politie drong vorige week via de achtertuin zijn woning binnen, omdat zijn stiefzus hem zocht. Ze had hem al jaren niet gesproken, maar nu was de nood hoog: hun 95-jarige moeder zou binnenkort overlijden. Zij is vorige week gecremeerd.
...
Zijn profiel op Hyves, waar David sinds 2006 lid was, vertelt iets meer over de man. Hij was gepensioneerd kok, had gewerkt op de grote vaart. Was naar Barcelona geweest, India, Italië, Lissabon, Shanghai, Suriname. Hij hield van klassieke muziek - Bach, Beethoven, Mendelssohn, Mozart, Rachmaninov, Wagner. En Pink Floyd. Las De Telegraaf en keek naar De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Zembla. Hij at graag Surinaamse moksi alesi, Spaanse paella, Italiaanse spaghetti, Nederlandse stamppot, Turkse sutlac en Thaise tom kha kai. Hij hield van voetbal en wielrennen.
Hoe raakte David zo geïsoleerd? Niemand weet het. De familie is niet hecht; in elk geval heeft niemand contact met de tak van zijn vader Gerard. Toen Gerard overleed, was David wel op de begrafenis. Dat was de laatste keer dat ze hem zagen.

Posted by Rino Zandee at 30 maart 2012 20:28     Share/Save/Bookmark

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)